2013. szeptember

Beszoktatás

A Katica csoportba megérkeztek óvodánk legifjabb lakói. Az óvó nénik és a dajka néni nagy izgalommal várták őket.
Az első napok már kellemes meglepetést okoztak, hiszen pici reggeli pityergés után szívesen játszottak, ügyesen tornáztak, énekeltek.
Kint az udvaron is mindenki kipróbálta a mászókákat és a homokozót. Mindennap várták és várják, hogy Edit néni milyen új dologgal ismerteti meg őket, mit fognak csinálni.

Almasütés

Az őszi gyümölcsök közül a gyermekek egyik legkedveltebb gyümölcse az alma. Sok dalt, mondókát ismernek ezzel kapcsolatosan az óvodások, sokféleképpen ábrázoljuk, gyakran szerepel a mesékben is. A Ficánka csoportban ínyencséget készítettek belőle, almát sütöttek szilvával és fahéjjal.

Szilváslepény sütés

Az almán kívül a szilvából is készítettek édességet. A Süni csoportban szilváslepényt sütöttek.
A szorgos kis kezek maguk mosták, vágták a szilvát, zsírozták a tepsit és rakosgatták a tészta tetejére a finom gyümölcsdarabokat.

Takarítás világnapja

A Takarítás napján a szülők segítségét kértük, hogy óvodánk udvara virágos és rendezett legyen. Az anyukák kihúzkodták a nyári virágokat, gazoltak, földet gereblyéztek és elültették a gyönyörű árvácskákat, ami tavaszig udvarunk dísze lesz.

Tolnai kirándulás

Szeptember utolsó hetén pedig minden a szőlő, a szüret körül forgott.
A Ficánka csoport Tolnára látogatott el, ahol közelről nézhették meg a gyerekek, hogy a szőlőből hogyan készül a bor, milyen munkafolyamatokon keresztül.

Mustkészítés

A Süni csoport mustot készített saját kezűleg.
Az óvodások megmosták a szőlőt, leszemezgették, „ledarálták” (kezükkel összenyomkodták) és „préselték” (szűrték) a gyümölcs levét.
A végén pedig jóízűen megitták a finom nedűt.

Szüreti mulatság

A Csigabiga csoportosok pedig hetek óta szorgalmasan készültek énekekkel, mondókákkal, tánccal. A mulatságot megelőző napon mindenki azon dolgozott, hogy udvarunkat igazi szüreti díszbe öltöztessük. A „Csigabigák”még a seprésben és a díszítésben is segítettek.

Pénteken meghívtuk a szülőket, rokonokat is, hogy velünk együtt mulatozzanak. Az idő picit hidegebbre fordult, de ez nem vette el senki kedvét. A Csigabiga csoport Tenci néni irányításával igazi szüreti mulatságot varázsolt a szemünk elé. Ebben segítségükre volt a cecei Búzavirág Népdalkör és meghívott vendégként a vajtai Őszirózsa Népdalkör is. A műsor után tánc következett, a táncban elfáradtakat pedig zsíros kenyér és tea várta.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község