2013. október

Állatok világnapja

Az állatok világnapja alkalmából témahetet tartottunk az óvodában, mely során a gyerekek sokoldalú tapasztalatokat szereztek az állatokkal kapcsolatosan.

A Sünikéket meghívta egyik óvodásunk családja, ahol természetes lakóhelyükön figyelhették meg a háziállatokat.
A Ficánka csoport ellátogatott Rétszilasra, a Forster család tehenészetébe.
Igazi finom friss tehéntejet kóstoltak meg a gyerekek, illetve az onnan hozott tejet megaltatták és túrót is készítettek.

Ezen a héten sok mesét, verset, dalt hallottak az ovisok az állatokról. Gyűjtöttünk képeket is, amiket felragasztva, tablókat készítettünk. A hét utolsó napján rajzversenyt és az otthonról hozott plüssállatokból kiállítást rendeztünk. A témahét lezárásaként pedig az óvónénik dramatizálásában „Az aranyostarajos kiskakas” című mesét nézték meg a gyermekek. A mese után még egy kis nyuszi-simogatás tette érdekesebbé a délelőttöt.

Diós témahét

Október második hetének középpontjában a dió állt. A gyerekekkel folyamatosan gyűjtöttük a diót. Megfigyeltük a diófa nagyságát, levelének formáját, összehasonlítottuk más fákkal. Megtörtük a diószemeket, miközben tapasztalatot szereztek a dióhéj keménységéről, a dió ízéről, hiszen törés közben gyakran a tál helyett a dióbél a szájukba került.

A dióbelet más módon is felhasználtuk. Kalácsot sütöttünk , almás-diós csemegét készítettünk belőle a gyerekek aktív közreműködésével. A kis kezek maguk darálták le a diót, töltötték meg a kalácsot, kenték meg a tetejét tojással. Közben a dióról énekelgettünk, verseket, mondókákat mondogattunk. Lefestettük a diófát, ujjaikkal leveleket és diószemeket készítettünk rá, ami a faliújságot díszítette.

Erdei kirándulás

Egy kellemes, napos délelőttön ellátogattunk a Vadászházhoz, ahol a vadász, Robi bácsi és családja nagyon kedvesen fogadott bennünket.

A bátor óvodások felmászhattak a magasles tetejére is. Sétánk végén meglátogattuk a tölgyest, ahol rengeteg falevelet és makkot gyűjtöttünk.

Pálfai kirándulás

A Ficánka csoport járatos busszal elutazott Pálfára, ahol meglátogatták az ottani ovisokat.

Jutott egy kis idejük a közös játékra, mielőtt a busz indult volna vissza Cecére.

Biciklitúra

A Csigabiga csoport biciklitúrára indult. Nagy izgalom előzte meg az indulást. A gyerekek és szüleik együtt indultak útnak.

Volt, aki saját biciklijével ment, volt, akit anyukája vitt. Az út során megálltak pihenni. A pihenés alatt körjátékokat is játszottak, ezekbe a felnőttek is bekapcsolódtak.

2013. Október 23.

Idén az óvodában is megemlékeztünk 1956. október 23.-áról. A gyermekek zászlókat készítettek, melyeket elhelyeztünk az emlékműveknél.

Óvd magad!

A tavaly megkezdett ÓVD MEG! program idén folytatódott a Ficánka csoportban.
Tovább bővültek ismereteik, más módon szereztek tapasztalatokat a dohányzással kapcsolatban, mint az előző évben.

Tökös hét

Az idei évben is megszerveztük „Tök jó hét” című témahetünket. Igyekeztünk érdekessé, változatossá tenni ezt a hetet a gyerekek számára. Minden napunkat a tök köré szerveztünk. Ismerkedtek a gyerekek tulajdonságaival, felhasználási módjaival, fajtáival. Ismereteiket különféle vizuális technikákkal ábrázolták és mindeközben vidám énekelgetés, mondókázás zajlott.

A témahét keretében került sor nyílt napokra, ahol lámpásokat készítettünk a szülőkkel együtt a lámpásfelvonulásunkra, mely immáron hagyománnyá vált óvodánkban. A felvonulás egy kellemes őszi estén összehozta az óvoda apraját-nagyját. A séta után tábortüzet gyújtottunk és sült tökkel kínáltuk vendégeinket. A hét lezárásaként „Tök-próbát” tartottunk, mely során bebarangoltunk Tökországot, különféle feladatokat teljesítve. A próba végén pedig körbejártuk az udvarunkat, ahol megnéztük a kiállított tök-állatokat.

Egészséges hét

Október utolsó hete az egészséges életmód köré szerveződött.

Első nap délelőttjén a csoportokban egészséges finomságokat készítettünk a szülők segítéségével.

Délután dr. Pásztor László tartott előadást témánkkal kapcsolatban.

Második napon nemcsak beszéltünk az egészségről, hanem aktívan tettünk is érte.
Közös sétára invitáltuk a gyerekeket családtagjaikkal együtt. Séta előtt közös tornával bemelegítettünk egy kicsit, majd indult a „túra”.

Közbeiktattunk egy kis pihenőt a folyóskútnál, ahol nemcsak a friss vízből kortyolgattunk, hanem megettük a magunkkal hozott gyümölcsöt is.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község