2014. október

Hadnagypusztai élmények

Rétszilas határában van egy tanya, ahová minden évben nagy örömmel és szeretettel várják a cecei ovisokat. Így volt ez idén is. A Katica és a Süni csoport kirándult Hadnagypusztára Forsterékhez, ahol Juliska néni és családja fogadott bennünket. Megnéztük a tehenészet minden zegét-zugát. Többféle mezőgazdasági géppel találkoztunk a tanya területén, ami a fiúk figyelmét különösen lekötötte. Megfigyelhettük mit esznek és hogyan etetik meg géppel az állatokat, illetve hol tárolják a takarmányt. Az „állatbölcsődében” kisborjakat, a karámokban különböző nagyságú és korú szarvasmarhákat láttunk. A gyerekek nagy örömére találkoztunk egy kisborjúval, akit előző nap választottak le, de a kicsi megszökött, a több száz tehén közül kiválasztotta az anyját és kétségbeesetten „sírt” neki. Végül a fejőházba is bemehettünk, ahol fejést ugyan nem láttunk, de a kezünkön érezhettük a fejőgép szívóerejét. A gyerekeket a reggel fejt tejjel kínálták meg. Nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk Hadnagypusztán, ahol nemcsak a sok élmény, hanem a kedves fogadtatás is felejthetetlenné tette az ott töltött időt.

Óvoda-átadó és szüreti mulatság

Az intézmény apraja-nagyja nagyon készült már erre a várva várt napra. Teljes díszbe öltöztettük óvodánkat, hiszen felnőttek és gyerekek egyaránt nagyon örültek ennek a megújulásnak és szerettük volna méltón megünnepelni. Az átadó ünnepségen beszédet mondott Varga Gábor, polgármester, Mészáros Istvánné, óvodavezető, Tanka Csabáné, volt óvodavezető és az egyházak képviselői megáldották a felújított intézményt. Az átadó után megható pillanatok következtek,Tanka Csabáné, Marika nénit köszöntötték a gyerekek aranydiplomája átvétele alkalmából. Ezután a Süni csoportosok műsora következett, ahol a szüreti néphagyományokat elevenítették fel. A délelőtt lezárásaként vendégeink körbejárták a megújult óvodát.

Hüllőkiállítás

Október 09.-én az iskola aulájában hüllő- és ásványkiállítás volt, amire az óvodások is meghívást kaptak. A Csigabiga és a Süni csoport látogatott el erre a kiállításra. A gyerekek érdeklődve figyelték a terráriumokban pihenő állatokat. Nem is csoda, hiszen némelyikük igen nagyméretű volt. Az ásványokat is jól megfigyeltük, összehasonlítottuk színüket, méretüket.

„Diós témahét”

Ez a hét, mint az elnevezése is utal rá, a dió körül forgott. Ismerkedtünk a dióval, felhasználási módjaival. Családoknál tett séták alkalmával a lehullott diószemeket gyűjtötték a gyerekek, melyekből később diónyaklánc, katica, illetve finom diós csiga készült. A Katica csoport Varga Mátééknál, a Csigabigák pedig Dániel Dóriéknál jártak, ahol a gyerekek mindkét esetben nagyon jól érezték magukat.

Lámpásfelvonulás

Évek óta megrendezzük ezt a felvonulást, ilyenkor október utolsó hetén. Nagyon sok vendégünk van ezen az estén. Örömmel fedezünk fel ilyenkor a már óvodát „kijáró” gyermekeket és szüleiket is. Ezt megelőzően a Katica csoportban a szülők segítségével töklámpásokat készítettek a gyerekek, melyek este világítottak az udvarban. A pékség előtt az idén is nagy tömeg gyülekezett és sorokba rendeződve együtt indultunk a meggyújtott lámpásokkal az ovi felé. Az udvarra érve egy nagy tüzet gyújtottunk, melyet körbetáncoltunk, őszi dalokat énekelve. A tűz leégése után meleg teával és sült tökkel kínáltuk vendégeinket.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község