2014. november

Szakmai nap

Az idei nevelési évben munkaközösségünk kiemelt feladata a gyermekek képességeinek fejlesztése a néphagyomány eszközeivel. Ennek előkészítő lépése volt egy szakmai nap szervezése, mely során az óvoda alkalmazotti közössége olyan népi hangszerek elkészítését tanulta meg, melyeket a későbbiekben az óvodásokkal együtt is megalkothatunk. A délelőtt lebonyolításában Ujj Éva, népi játszóház vezető volt segítségünkre, aki nagyon sok és hasznos tanáccsal segítette munkánkat. Az elkészült hangszereket nagy élvezettel próbáltuk ki és egy közös zenéléssel tettük élvezetesebbé az együtt töltött időt.

Levélesőben ficánkolnak

Az őszi évszak az elmúlást érezteti velünk, ugyanakkor szépsége páratlan. Leírhatatlan, ahogyan a nyáron árnyékot adó lomb lehull a földre és az óvoda szinte egész udvarát betölti az avar. Ezt a kiscsoportosok is rendkívül élvezték. Legfőképpen a levélesőnek örültek.

Családoknál a Sünisek

Nagyon szeretik a gyerekek, amikor meghívják ovistársaikat otthonukba, ahol megmutatják kedvenc állatukat, játékukat vagy éppen valamilyen munkában vehetünk részt. Nemes Beniék diószedésre hívtak meg bennünket és megnéztük a disznókat, amikről Beni mindig szívesen mesél az óvodában. Hájas Évike a pulykákat és a disznókat mutatta meg nekünk, végül pedig segítettek a gyerekek kukoricát morzsolni.

Vonatoztak a Sünik

November 07.-én Sárbogárdra indultunk vonattal. A gyerekek többsége nem utazott még sosem ezzel a közlekedési eszközzel, így nagy izgalommal várták az állomáson a vonat érkezését. Útközben sok mindenre felfigyeltek a gyerekek a vonat ablakából. Az állomásra érkezve leszálltunk és elsétáltunk a váróteremig, ahol megnéztük a jegypénztárt is.

„Liba mondja: Gi-gá-gá”

Márton nap közeledtével az ovisok két csoportban is a libával ismerkedtek. A Katica csoportosok Kocsi-H. Lóránték libáit figyelhették meg közvetlen közelről, illetve megismerkedtek a libatömő eszközzel. Nagy örömmel próbálgatták megtölteni az eszközt. A legnagyobb sikert a kiscsirkék simogatása aratta.

Ismerkedtünk a kukoricával

A témahetünk középpontjába a kukorica került. A gyerekek otthonról hoztak kukoricacsöveket, melyeket az óvodában kézzel lemorzsoltuk, ez a tevékenység nagyon tetszett nekik. Közben tapasztalatokat szereztek a kukorica különböző tulajdonságairól. Sok ismeretet sajátítottak el a felhasználhatóságáról – megetetjük az állatokkal, ételt készíthetünk belőle.

Esztétikai érzéküket is fejlesztettük, amikor dekoráltuk vele a csoportszobát, illetve só-lisztgyurma tésztába sormintát készítettek az ovisok. Számolgattuk a kukoricacsöveket, kukoricaszemeket, válogattuk őket színük szerint külön csoportba, tornyokat építettünk belőle, pattogatott kukoricát ettünk.

ÓVD MEG! program

Óvodánk idén is bekapcsolódott a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által 3. alkalommal meghirdetett dohányzás megelőzési programba. Csukás István: Csisztu Mókus négy élete című meséjén keresztül megismerték a gyerekek a dohányzás káros hatásait az emberekre, állatokra és környezetünkre. Mi magunk is megszagoltuk a dohányfüstöt, égettünk gyertyát, füstölőt. Arra biztattuk az óvodásokat, hogy szüleiket is kérjék meg, hogy ne dohányozzanak, hogy mindenki sokáig élhessen egészségesen.

A hét során ÖKO- játszóház érkezett óvodánkba, ahol a gyerekek újrahasznosított papírból készült játékokat próbáltak ki és egy kis zenés műsor tette érdekesebbé az információk átadását. Nagyon mozgalmas és élvezetes délelőtt volt.

Ficánkák körjátéka

Túl a beszoktatás időszakán minden tevékenységbe szívesen bekapcsolódnak a kiscsoportosok, de kedvencük a körjáték, amit ők maguk is gyakran kezdeményeznek.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község