2015. március

„Minden házon zászlót lenget a víg márciusi szél…”

Március második hete a nemzeti ünnepre való készülődés jegyében telt. A csoportokban folyamatosan dolgoztak a gyerekek, kokárdák, zászlók készültek, verseket, mondókákat tanultak, könyveket nézegettünk katonákról, a harcokról. A gyerekek nyelvére lefordítva és kiemelve a számukra is érthető eseményeket, gondolatokat sokat beszélgettünk ezekben a napokban, ismerkedtünk a nemzeti ünnephez kapcsolódó jelképekkel. Nagyon fontos feladatunk volt, hogy tovább mélyítsük pozitív érzelmi viszonyukat és erősödjön hazaszeretetük, nemzeti identitásuk. Ez alkalommal is elhelyeztük a megemlékezés lobogóit az emlékműnél, közben a gyerekek elszavalták a Nemzeti dalt.

„Műsoros délután képekben
Tavaszi koncert Sárszentmiklóson

A Violin Művészeti Iskola miklósi tagozatának hangszeresei a tavasz megérkezése alkalmából mini koncertet adtak a miklósi klubkönyvtárban, ahova a cecei ovisokat ismételten meghívták. Ezt a meghívást mi örömmel elfogadtuk, hiszen az előző koncert is nagy élményt jelentett számunkra. A dallamok többsége ismert volt a gyerekek számára, így a hangszerek játékát mi énekléssel kísértük. A sokféle hangszert érdeklődve figyelték az óvodások.

Húsvéti ünnepkör

A húsvét előtti készülődés mindig izgalmas eseményekkel telik, hiszen programunk kiemelt feladatának tekinti a néphagyományok ápolását. A húsvét pedig rengeteg lehetőséget teremtett erre. A sibázás során a fiúk megütögetik a lányokat az előre megfont vesszővel, hogy szépek, egészségesek legyenek, a lányok pedig színes szalagokkal jutalmazzák meg őket.

A zöldágjárás a másik, tavaszhoz kapcsolódó hagyomány. A zöldellő ágak alatt átbújva tavaszi dalokat énekeltünk, örülve a tavasz érkezésének, a természet megújulásának.

A komatálazás az óvodások egyik legkedveltebb tevékenysége. Ilyenkor – kapcsolódva a húsvéthoz – sonkából, tojásból, kenyér vagy kalács felhasználásával finom falatokat készítünk. Az udvaron szoktuk ezt a hagyományt feleleveníteni , de az idén az időjárás miatt a csoportok bent látták egymást vendégül. Ilyenkor erősödnek a csoportok közötti kapcsolatok.

A nyuszi is megérkezett hozzánk. Egy sétát tettünk az óvoda környékén és mire visszaérkeztünk sok ajándék várta óvodásainkat.

A dajkanénik is nagyon várták már a nyuszit!

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község