2015. május

„Anyák napja felvirradt…”

Május első vasárnapján megemlékezünk az édesanyákról, nagymamákról.
Ez talán a legszebb ünnep az év során, hiszen az édesanyja iránt minden ember – felnőtt, gyermek egyaránt – mély érzelmeket táplál.

A felnőttek ezeket az érzéseket meg tudják fogalmazni, gyermekeink azonban nem, de minden, az apró kezek munkája, az izgalom, hogy meg tudja tanulni a verseket, hogy szépen álljanak, mind ezekről az érzésekről árulkodtak. Mindegyik csoportban lázasan folytak az előkészületek, készültek a meglepetés ajándékok, álltak össze a műsorok, szép tavaszi dekorációba öltöztették a csoportszobákat.

Természetesen a várt öröm a szülők részéről nem maradt el, hiszen a csoportokból távozó anyukák szemében ott csillogtak az öröm könnyei.

Madarak, fák napja

„ … évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében”
Hermann Ottó gondolatát egy kicsit kibővítve szerveztünk óvodásainknak egy témahetet.

A hét középpontjában természetesen a madarak és a fák álltak. Képeket gyűjtöttünk különböző madárfajtákról, ismert és kevésbé ismert madárhangokat hallgattunk, papírból madarakat készítettünk, közben pedig sokat beszélgettünk a madarakról, fákról, azok védelméről.

A hét lezárásaként pedig óvodánk udvarán egy fát ültettünk, melyen reményeink szerint néhány év múlva madárkák fészkelnek majd.

Kirándulás a Soponyai Ökocentrumba

Május 13.-án a Csigabiga és a Süni csoportosok kirándulni voltak Soponyai Turisztikai Ökocentrumban.

Érkezés után megnéztük a Vadászati Múzeumot, mely a Sárvíz – völgye élővilágát mutatta be.

Hosszú sétákat tettünk a tanösvényeken, vízi madarakat figyeltünk meg a magaslesről, közben pihenésképpen az erdőhöz kapcsolódó játékokat játszottunk.

Az ebéd elfogyasztása és egy kis pihenés után megnéztük a nagy- és apróvadakat.

A gyerekek nagy kedvence Jozsó, a vaddisznó volt, akit éppen megzavartunk délutáni szunyókálásában.

Az egész napot itt töltöttük, friss erdei levegőn, madárcsicsergésben. Nagyon elfáradtunk, de fantasztikus élményekkel lettünk gazdagabbak.

Kirándulás az ozorai várban

A Katica csoportosok szüleikkel együtt május 15.-én látogatták meg az ozorai várat. Egy gyönyörű reneszánsz várat láttak, melyből áradt a középkori hangulat. A nagy terek, a bútorok, a reneszánsz konyha, a fegyverterem ámulattal töltötte el a kirándulókat. A vár külsejét látva nem is gondolná az ember, hogy ilyen szép belső kép fogadja. Nemrégiben fejeződött be az újjáépítése, de valóban sikerült az eredeti reneszánsz hangulatot megőrizni.

Gyermekhét

Minden évben gyermeknap közeledtével egy hetet mi arra fordítunk, hogy a hét minden napján óvodásainknak kedveskedjünk.
Így volt ez ebben a nevelési évben is. Elsőként Rétimajorba látogattunk el. Ezen a kiránduláson mind a négy csoport részt vett.

Ez egy hátizsákos kirándulás volt, hiszen zsákjainkban vittük magunkkal a tízórait, amit a fedett nádi iskolában ettünk meg. Már ez egy nagy élmény volt számukra.

Ezután megnéztük a Halászati Múzeumot, amely során a gyerekek érdeklődve figyelték a halászathoz szükséges eszközöket, az ide kapcsolódó állatokat, képeket. A múzeum után kisétáltunk a stéghez, amit természetesen többen ki is próbáltak, majd megnéztük a majdnem 800 éves halászkunyhót.

Tovább folytatva utunkat egy lehalászásba csöppentünk bele, melyet a végéig megfigyeltünk. Érdekes volt látni, hogy a tóból, milyen módszerrel és milyen eszközök segítségével kerül a hal az autókra. Legvégül a madármegfigyelőbe is elsétáltunk.

A következő nap a mozgásról szólt, sportnapot tartottunk. Egy közös, zenés „móka-tornával” kezdtünk.

Ezután minden csoport kipróbálhatta a feladatokat, melyek között volt vízhordó verseny, labdaügyességi, kötélhúzás és karikás feladatok is.

Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, a nagyobbakban erősen működött a versenyszellem, a kisebbek tudásukat próbálgatva hajtották végre a mozgásokat.

Sajnos az időjárás miatt módosítani kellett terveinket, de azért program nélkül erre a napra sem maradtak gyermekeink. Kedves rendőr bácsik látogattak meg bennünket rendőrautójukkal együtt. Minden bátor gyermek kipróbálhatta a rendőrautót, sőt a legbátrabbak a szirénát is bekapcsolhatták.

Ezt követően a csoportszobában közlekedéssel kapcsolatos dolgokról beszélgettek a gyerekekkel. Megismerkedtek néhány közlekedési táblával, felsorolták mi minden kell egy kerékpárra, illetve, hogy miért is nem szabad az óvodás gyermekeknek biciklivel közlekedniük. A rendőr bácsi kérdéseire bátran válaszoltak óvodásaink.

A hét utolsó napján a művelődési házban egy nagyon klassz délelőttön vettünk részt.
Varró János bácsi sokféle hangszerrel ismertetett meg bennünket, melyek bemutatása közben érdekes dolgot mesélt a gyermekek számára érthető módon.

A hangszerbemutató után Laczkó Krisztina, akit már jól ismerünk, hiszen máskor is járt már nálunk, népi játékokkal ismertetett meg minket egy fárasztó zenés, népi játszóház keretében. Erre a délelőttre meghívtuk a sárszentmiklósi óvodát, ahonnan a két nagycsoport jött el és a vajtai taginézményünk kisgyermekeit is, így szép nagy létszámmal vettünk részt ezen a programon.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község