2015. szeptember

„Mesél a kerekerdő”

A projekt keretében a Ficánka, Katica és Süni csoportos gyermekek együtt kirándultak az erdőbe. Egyik óvodásunk szülei hívtak meg minket erre a délelőttre. Robi bácsiék irányításával bebarangoltuk az erdő egy részét. Gyűjtöttünk makkot a hatalmas tölgyfák alatt és szebbnél szebb tobozokat válogattunk a fenyvesben, amiket igazi kincsként megbecsülve magunkkal vittünk az óvodába. A túra során több lábnyomot is láttunk az erdei utakon, igyekeztünk kitalálni melyik állat hagyta ott a „névjegyét”. A hosszú séta végeztével az erdészházban vendégül láttak bennünket.

„Piros alma csüng a fán”

Az őszi gyümölcsök közül a gyermekek egyik kedvence az alma. Ezen a héten a Katica csoportos gyermekek minden tevékenysége e gyümölcs körül forgott. Saját maguk is megtapasztalták az almaszedés „fáradtságos” munkáját. Az apró kis kezek szorgalmasan szedték a fáról és a fa alól a szép, piros almákat, így a láda is hamar megtelt. A Süni csoportban pedig almakompótot készítettek. Ügyesen felszeletelték a gyümölcsöt, majd ízesítették és megfőzték. Ebéd után jó étvággyal fogyasztották el a finomságot.

„Szüretelnek, énekelnek”

Az őszi időszak egyik legnagyobb eseménye a szüret. Ilyenkor az emberek összejönnek, vidáman énekelgetve dolgoznak, beszélgetnek. A Katica csoport gyermekei is átélték ezt a hangulatot, hiszen közösen szüreteltek az egyik csoporttársuknál. Szüret közben különböző szőlőfajtákkal ismerkedtek meg. Hamar megteltek a vödrök, közben persze a szájakba is került egy-egy szem szőlő. A Süni csoport gyermekei mustot készítettek az otthonról hozott szőlőfürtökből. A szőlő leszemezése után, kezüket használták darálónak és szitán átnyomkodva nyerték a finom nedűt, amit örömmel ittak meg. Munka közben vidáman énekelgettek.

„Dolgozni szaporán”

Szeptember közepén a Süni csoportosok kirándulást tettek a cecei határba. Egyik kis csoporttársuk családjának paprikaföldjét látogatták meg. Természetesen nem csak nézelődtek, hanem aktívan részt vettek a paprikaszedésben. Gyorsan teltek a vödrök, velük együtt a ládák is. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek, büszkék voltak, hogy mennyi paprikát tudtak szedni.

Őszi zöldségek

A Ficánka csoport gyermekei témahét keretében ismerkedtek az őszi zöldségfélékkel. Sárgarépát szedtek fel a veteményeskertben, gyurmából meg is mintázták. Ismerkedtek a paradicsommal, megbeszélték milyen színe és formája van. A szépen megmosott paradicsomokból salátát készítettek, egyedül vágták fel, keverték a salátalevet. Az elkészült finomságból megkínálták az óvoda többi csoportját is. A Sünik is foglalkoztak ezzel a témával. „Házi feladat” volt otthonról hozni valamilyen zöldségfélét, melyeket megszagolgattak, megtapogattak. Az összegyűjtött zöldségekből vidám kis figurákat barkácsoltak.

„Ettem szőlőt”

Óvodánkban ebben az évben is, hagyományainkhoz híven megrendezésre került a szüreti mulatság. A Katica csoportosok lázasan készültek erre az alkalomra. A mulatság előtti napon szüreti díszbe öltöztettük udvarunkat, de sajnos a másnapi rossz idő és eső miatt módosítani kellett a helyszínen. Az óvoda udvara helyett a művelődési házban került sor erre az eseményre. De sebaj, mert ez nem szegte kedvünket! A megváltozott helyzethez kiválóan alkalmazkodtak a gyermekek és nagyon ügyesen elevenítették fel a színpadon a szüreti hagyományokat. A műsor után táncház következett, ahol óvodás és felnőtt egyaránt jól érezte magát.

„Hej vára, vára”

Szeptember utolsó hetében a Süni csoportosok várral kapcsolatos témahetet tartottak. Ehhez kapcsolódóan a simontornyai várba kirándultak, ahova a Katicákat is meghívták. A várba érkezve egy kedves néni fogadta az óvodásokat, aki rögtön a lovagterembe invitálta a gyerekeket és elkezdődött a múzeumpedagógiai foglalkozás. Ennek keretében megismerkedtek a vár részeivel, dobozokból felépítették, s közben rengeteg új ismerettel lettek gazdagabbak. A foglalkozás után körbejárták a várat, megnézték az aktuális kiállításokat, majd visszatérve a lovagterembe néhány korabeli fegyverrel ismerkedtek meg a gyermekek, amiket meg is foghattak. Nagyon tartalmas és érdekes délelőttöt töltöttek el a várban.

Csigabigák első hetei az óvodában

A Csigabiga csoportba szeptember elsején új lakók érkeztek. A beszoktatás első napjai nehezek voltak, sok sírással kísérve, de egyre többször feledkeztek bele a játékba. A sírások ritkultak és kezdtek örülni egymásnak. A felnőttek mindent megtettek azért, hogy figyelmüket eltereljék és jól érezzék magukat az óvodában. Rengeteget mondókáztak, énekeltek, sokféle tevékenységet kínáltak fel nekik.

Így játszanak a Katicák!
iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község