2015. október

Állatok világnapja

Ennek a hétnek legfontosabb üzenete gyermekeink felé az volt, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz bennünket, akár élő, akár élettelen. Nem az ismeretszerzés volt az elsődleges feladat, hanem az, hogy erősítsük az állatokhoz fűződő pozitív érzelmi viszonyukat és az állatok védelmére, szeretetére neveljük őket. Ennek megvalósítása érdekében sokféle programot, tevékenységet szerveztünk óvodásaink számára.

A hét elején a székesfehérvári készenléti rendőrség egyik tagja Norris nevű kutyájával érkezett óvodánkba. Erre a délutánra meghívtuk a vajtai óvodásokat és az első osztályosokat is. Már a kutya érkezésének nagyon örültek a gyerekek. A rendőr bácsi pár szóban elmondta, hogy a kutya milyen szerepet tölt be a rendőrségnél. Azután következett az igazi munka, a kutyus „parancsokat” kapott, amiket maradéktalanul teljesített, pedig a gyermekek hangosan biztatták, a figyelmét azonban nem lehetett elterelni. A gyerekek a kutyát egy egészen más szerepben ismerhették meg.

„Állati Afrika” címmel projekthetet tartottunk óvodánkban. Ennek keretében a két nagyobb csoport ellátogatott „struccnézőbe”, a cecei Molnár Balázshoz, aki szívesen mutatta meg nekünk állatait. Érdekes dolgokat tudtunk meg a struccok életmódjáról és a gyermekek közelről figyelhették meg a külső jellemzőit. Az óvodában kisfilmet néztünk meg a szavanna állatairól. Oroszlánt barkácsoltunk, festettünk, színeztünk, közben vadállatos verset, mondókát mondogattunk. Meghívást kaptunk a könyvtárba, ahol szintén az állatok álltak a középpontban. „Zöld tanmese” címmel egy nagyon jó meseelőadást láttunk a kutya és az ember kapcsolatáról. A hét lezárásaként akadályversenyt szerveztünk az ovisoknak, amely során játékos feladatokat kellett megoldaniuk.

„De jó a dió!”

Az őszi időszak egyik legkedveltebb gyümölcse a dió. A gyerekek szeretik gyűjteni és sokféle módon felhasználni. A Katica csoportban diós kalácsot készítettek a gyerekek. Az összegyűjtött diót megtörték, megpucolták, majd saját kezűleg ledarálták. A tészta bedagasztásában és kinyújtásában is aktívan segédkeztek. A friss, diós kalács illata belengte az egész óvodát. Ebéd után közösen megették az igencsak finomra sikerült kalácsot.

„Tökös – hét”

Ez a hét mindig a vidámságról, a mókáról szól. A gyerekek mindig nagy örömmel kapcsolódnak be a tök faragásába és mókás arcokat találnak ki a lámpásoknak. Szeretik a tökkel kapcsolatos vicces mondókákat, verseket.

A hét csúcspontja azonban az idén is a lámpás felvonulás volt. Érdekes volt a sötétben mozogni a lámpásokkal és zseblámpákkal, valamint tűz meggyújtása is izgalommal töltötte el őket.

Hétköznapok a Csigabigáknál

Az első hetek nehéz pillanatai után hamar „beletanultak” az óvodai életbe. Öröm volt látni az apró kis emberkéket, ahogyan egyre ügyesebben, bátrabban mozogtak az óvoda udvarán és a csoportszobában is. A felkínált tevékenységekbe nagyon aktívan bekapcsolódtak és nyitottak a világ befogadására.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község