2015. november

„Ej-haj, ruca, ruca, kukorica derce”

Az őszi betakarítások egyik legfontosabb szereplője a kukorica. Nemcsak a földeken, hanem a háztáji kertekben is gyakori ez a takarmánynövény. Az óvodában is ismerkedünk vele és felhasználásával. A gyerekek jól tudják, hogy a kukoricaszemeket nagyon szeretik a baromfiudvar lakói, de megmutattuk nekik, még mi mindenre lehet felhasználni a kukoricát. A Süni és a Ficánka csoportosok megtanultak kézzel morzsolni és a kukoricacsutkából tornyot építeni. A lemorzsolt kukoricát felhasználták a babaszobában főzőcskézni és a sólisztgyurmát is díszítettük vele. Képeket nézegettünk a kukoricafosztásról és a betakarításnál használt gépekről.

„Vörös arany falevél, ripeg, ropog, zörren”

Az ősz talán egyik legszebb időszaka a levélhullás időszaka. A sok, színes falevél gyönyörködteti a szemet, varázslatossá teszi környezetünket. Ezt különösen átéljük óvodánk udvarán, ahol a nagy fák alatt vastag avarréteg terül el minden ősszel. A gyerekek imádnak a levélrengetegben hemperegni, dobálni magukra a faleveleket, gyűjtögetni a szebbnél szebb leveleket.

„Liba mondja gi-gá-gá, elmegyek én világgá”

Márton nap tájékán hagyományainkhoz hűen a libák kerülnek a középpontba. A kisebbek megismerkednek a libával, a nagyobbak felidézik az előző évben tanultakat, kiegészítve azokat. A versek, a mondókák, a dalok és mesék is szorosan kapcsolódnak ehhez az állathoz. Közben pedig megismertetjük a gyerekeket a Márton-naphoz kötődő népszokásokkal. A gyermekek kezei közül szebbnél szebb libák kerülnek ki, melyek elkészítésekor különböző vizuális technikákat használnak.

Kirándultak a Ficánkák

A Ficánka csoportosok kihasználva a hosszú ősz adta lehetőséget ellátogattak Hadnagypusztára Forster Juliska néniékhez, akik minden évben nagy örömmel fogadják a cecei ovisokat.

A tejet nagy élvezettel kóstolták meg és érdeklődve néztek körül a gazdaságban, ahol számos látnivaló akadt. A tejet a csoportszobában megaltatták és az elkészült túrót elfogyasztották uzsonnára.

A másik kirándulási célpont Vajtán, a Rucz farm volt, ahova szintén gyakran meghívják a gyermekeket. Állatok sokasága fogadta az óvodásokat. Az állatok megfigyelése során számos ismeretet és élményt idéztek fel.

Játékos hétköznapok a Katicáknál
Alkottak a Sünik
iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község