2016. február

„Farsangolunk, vígadunk”

Felelevenítettük a farsangi hagyományokat ezen a napon. Ezt megelőzően sokat beszélgettünk a farsangi népszokásokról, feldíszítettük az óvodát. A Ficánka csoportban finom farsangi fánkot is sütöttek. Zenés, táncos mulatsággal búcsúztattuk a telet. Ebben nagy segítségünkre voltak Varró János, népzenész, Cserta Balázs, zenész és Gúla Miklós, néptánc pedagógus, akik igazi farsangi hangulatot teremtettek a vidám zenével és a farsanghoz kötődő népi játékokkal. A délelőttre kis óvodásaink már régóta készültek, izgatottan sutyorogtak arról, hogy kinek milyen jelmeze lesz majd. A reggeli érkezéskor kiderültek a titkok és örömmel tapasztaltuk, hogy szinte mindenki jelmezben érkezett. Így együtt, egy színes farsangi forgatagban, vidáman mulatozással köszöntünk el a téltől.

„Dirmeg-dörmög a medve”

A tavaszváró, időjósló hagyományok közül a gyermekekhez leginkább közel álló a medve előbújásának megfigyelése. Közben megismerkedtünk a medve külső tulajdonságaival, életmódjával, lakóhelyével. „Macis” dalokat, mondókákat, verseket mondogattunk. Különböző vizuális technikákkal macikat készítettünk, melyekkel a faliújságot díszítettük. Egész héten erősítettük pozitív viszonyukat ezzel a nagytestű, bundás állattal szemben.

„Várjuk a tavaszt!”

Sokféle módon próbáltunk egy kis tavaszt csempészni a csoportszobákba. Kukoricát, hagymát csíráztattunk, aranyesőt, hóvirágot figyeltünk meg, hóvirágot készítettek a gyerekek. Közben pedig a csoportszoba dekorációi is tavaszi hangulatot idéztek.

„Lángolj kisze, vidd a telet!”

Hagyományainkhoz hűen ebben az évben is elbúcsúztattuk a telet és elégettük a hideget, betegségeket jelképező kiszebábot. Nagy hangzavarral, énekszóval kísértük „utolsó útjára” a kiszebábot, majd az udvarban elégettük a bábut, remélve, hogy a hideg nem tér vissza és sokkal többet érezhetjük a tavaszi napsugarak melegét.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község