2017. szeptember

Egészségnap

A Cecei Egészségfejlesztési Iroda szervezésében ebben a nevelési évben már másodszor rendeztek a gyerekeknek egészségmegőrzéssel kapcsolatos programot a Művelődési Házban. Ennek keretében óvodásaink részt vettek egy vidám délelőttön, ahol a bohóc felhívta a gyerekek figyelmét a helyes fogápolásra, illetve a gyümölcsök fogyasztásának fontosságára. A gyerekek nagyon élvezték ezt a műsort, hiszen a bohóc bevonta őket is a produkciókba. Ezután kosaras körhintát próbálhattak ki a gyermekek és mozoghattak, ugrándozhattak kedvükre a művelődési ház előtt felállított ugrálóvárban.

Autómentes nap

Ezt a programot minden gyermek nagyon várta, hiszen ezen a napon kerékpárral érkeztek az óvodába. A délelőtt folyamán a biciklivel érkezők megmutatták ügyességüket az udvaron kialakított akadálypályán. A program délután folytatódott a kerékpártúrán. A szülők gyermekeikkel együtt indultak túrázni. Kicsiktől nagyokig mindenki becsületesen teljesítette a távot. A gyerekeken még a fáradtság jelei sem mutatkoztak. A kerékpártúra közben megcsodáltuk az ősz szépségét, megfigyeltük a határban folyó betakarítási munkákat.

„Ősz pompázik üstömben…”

Szeptember, a gyümölcsérlelő hónap rendkívül sok lehetőséget kínált számunkra, hogy a gyerekek megismerkedjenek őszi gyümölcsökkel, tapasztalatokat szerezhessenek külső tulajdonságaikról és felhasználhatóságukról. Csoportjaink különböző módon használták fel a gyümölcsöket. A Csigabiga csoportban születésnapon gyümölcstálból csemegéztek a gyerekek, ízlelgették a sokféle gyümölcsöt. A Katica csoportban almás muffint készítettek, amihez az almát a gyerekek saját kezükkel vágták össze apróbb darabokra. A Süni csoportosok alma kompótot főztek, amihez szintén a szorgos kis kezek aprították a gyümölcsöt. A már jól ismert gyümölcsöket gyurmából el is készítették, amely során rengeteg gyümölccsel kapcsolatos dalt, mondókát elevenítettünk fel. A vidám nótaszó mellett születtek meg a gyönyörű kis alkotások.

Szüreti mulatság az óvodában

Szeptember utolsó hete a szüretről, a szőlőről szólt. A gyerekek sok ismeretet szereztek a szőlőről, a szüretelésről. Megfigyelték a szőlőfajtákat, kóstolgatták a különféle szőlőket, beszélgettünk arról, hogy milyen módon használjuk fel a szőlőt. A Katica csoportosok szőlőt szemeztek, s finom mustot készítettek az édes gyümölcsből. A Süni csoportosok szőlőfürtöt készítettek nyomdázással és műanyag kupakok ragasztásával.

A Csigabiga csoportos gyermekek lázasan készültek a szüreti mulatságra, ahol ők voltak a felelősök a jó hangulatért. Kis műsorukkal vidámságot csaltak arcunkra, majd a műsort követően mindenki talált kedvére való elfoglaltságot. Rengeteg kukoricát morzsoltak, szüreti színezőket színeztek, nyakláncot fűztek, közben csemegéztek a szőlőből, almából, dióból. Akinek kedve volt rophatta a táncot.

Szeptemberi mindennapok - Csigabiga csoport
Szeptemberi mindennapok - Sünik
iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község