2018. január

Elmúltak az ünnepek

A karácsonyi időszak a Vízkereszt napjával lezárul. Ehhez a naphoz több egyházi esemény is társul, azonban az óvodában az ünnepi időszak lezárására helyezzük a hangsúlyt. Ezen a napon kerül sor a karácsonyfa szétszedésére. Ebben a gyerekek minden évben tevékenyen vesznek részt. Örömmel szedegetik le a díszeket, válogatják őket szét és teszik vissza a dobozba.

„Ép testben, ép lélek” – 3 hetes projekt az egészséges életmód jegyében a Süni csoportban

Az egészséges életmódra, egészséges életvitel igényének kialakítására nevelés az óvodás életkorban kiemelt jelentőségűnek tartjuk. Az egész nevelési év során nagy hangsúlyt helyezünk ennek a szemléletnek a kialakítására, de ebben a 3 hétben még fokozottabb figyelmet kapott az egészséges életmód és minden ezzel kapcsolatos tevékenység. A projekt keretében a testrészekkel, érzékszervekkel és azok funkcióival, illetve a testápolással foglalkoztunk.

Másik fő témánk az egészségünk védelme, a betegségek megelőzése volt. Ennek keretében ellátogattunk a gyógyszertárba, ahol a vitaminokról hallottak előadást, kiemelve a természetes tápanyagokban megtalálható vitaminok fogyasztásának fontosságát. A dohányzás káros hatásait bemutató baba hatásosan szemléltette, hogy mennyire káros az egészségünkre akár egy szál cigaretta elszívása is. Ezen kívül az alkohol és a drog szervezetre gyakorolt hatását szimulálta a drog és részeg szemüveg.

Az utolsó hét központi témája volt a helyes táplálkozás és a vitaminfogyasztás. A zöldségboltban különféle zöldségeket, gyümölcsöket vásároltunk a gyerekekkel.

A Süni csoportban nyílt nap keretében a szülőkkel együtt zöldség- és gyümölcssalátát, valamint gyümölcs és zöldség levet készítettünk. Majd közösen, felnőttek és gyerekek egyaránt, zenére tornáztunk, ezután elfogyasztottuk a gyümölcssalátát.

A testedzés, testmozgás fontosságát kiemelve egyik óvodásunknál a konditermet is megnézhettük és a gyerekek néhány eszközt ki is próbálhattak. A három hét során rengeteget énekeltünk, meséltünk, mondókáztunk, melynek amellett, hogy vidám hangulatot teremtett a csoportban, másik fontos feladata volt, hogy újabb és újabb ismereteket közvetítettünk óvodásaink felé az egészségre nevelés témakörében.

„Madarak voltunk…”

A környezettudatos magatartás alakítása során a gyerekeket megtanítjuk az őket körülvevő környezet, élőlények védelmére. A téli időszakban az itt telelő madarak védelmére hívtuk fel a gyermekek figyelmét. Témahét keretében sok ismeretet sajátítottak el a madarakkal, a madárvédelmemmel kapcsolatban. Ismerkedtek az itthon maradó madárfajtákkal, madáretetőket helyeztünk el az óvoda udvarán, s az etetőket rendszeresen megtöltöttük madáreleséggel. Képeket gyűjtöttünk, könyveket nézegettünk madarakról, megfigyeltük jellemző külső jegyeiket. Az eddigi ismereteiket rendszereztük, kiegészítettük újabbakkal.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park képviseletében Fenyvesi László és munkatársa ellátogatott intézményünkbe, ahol az óvoda udvarán elhelyezett madáretetőkbe járó madarakat befogták, meggyűrűzték, majd a gyerekek szabadon engedhették. Rendkívül izgalmas, érdekes és újszerű élményekkel teli délelőtt volt. Nagyon sok új ismeretet szereztek a gyerekek közvetlen megfigyeléssel és a beszélgetések során.

Malacnézőben
A várva-várt havazás
Januári mindennapok Csiga
Januári mindennapok Süni
iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község