2018. március

Focitorna Sárszentmiklóson

A Bozsik-program keretében a sárszentmiklósi iskola tornatermében került megrendezésre a következő focitorna. Sajnos a betegségek miatt kevesen mehettek el a programban részt vevő gyerekek közül. 5 Süni csoportos kisgyermek képviselte óvodánkat ezen a tornán. Nagyon ügyesen játszottak, igyekeztek felhasználni az edzéseken tanultakat. Örömmel tapasztalatam, hogy képesek voltak csapatmunkára is. Jól elfáradva, de sok élménnyel tértünk vissza az óvodába.

Iskolanyitogató

A Cecei Általános Iskola első iskolanyitogató programjára március 8.-án került sor. erre az alkalomra az óvónénik kísérték el a gyerekeket. Az iskolába készülő nagycsoportosok nagyon várták már ezt a napot. Bátran válaszoltak a tanító néni kérdéseire. Meglátogattunk néhány osztályt, találkozhattak az első osztályosokkal. Az interaktív tábla kipróbálása nagy élményt jelentett nekik. Nagyon várják már a következő iskolai programot, mely során tovább ismerkedhetnek az iskolával.

Kiszebábégetés

Hagyományainkhoz híven idén is megpróbálkoztunk a tél elűzésével. Zajkeltő eszközökkel felszerelkezve kísértük útjára a telet, a betegséget jelképező kiszebábot. Közben hangosan énekeltünk, csörömpöltünk. A bábu égetése jelentette az igazi izgalmakat. Reméltük, hogy végérvényesen búcsút inthetünk a télnek.

Nemzeti ünnep
Húsvét az óvodában

Hétfő reggel a sibakészítéssel kezdődött a napunk, hiszen az otthonról hozott vesszökből megfontuk a sibát és elkészítettük a zöldágat, melyet színes szalagokkal díszítettünk. Az udvaron tavaszváró dalokat énekelgetve bújtunk a zöldágak alatt, remélve, hogy a tavaszi megújulás hamarosan bekövetkezik és végérvényesen véget ér a tél. Ezután pedig a fiúk sibavesszőikkel „megsimogatták” az előttük elsétáló kislányokat, hogy egész évben szépek, egészségesek legyenek. Mindkettő néphagyomány a megújulást, a termékenységet jelképezte.

Másnap minden csoport elkészítette a komatálját, melyre a húsvéthoz köthető hagyományos ételekből készült finom falatkák kerültek. Majd az udvaron összegyűlve megvendégeltük vele a többi csoportba járó kisgyermeket, megerősítve a kis közösségek közötti kapcsolatot.

Szerdán eljött a locsolkodás napja. A fiúk reggel illatos kölnikkel, a lányok kis kosarakban édességekkel érkeztek az óvodába. A locsolkodás után a lányok úgy illatoztak, mint az igazi virágszálak, a fiúk pedig örömmel szorongatták az összegyűjtött édességet. A délelőtt hátralévő részében megérkezett a nyuszi az ovi udvarára. Hangszereket és futóbicikliket, illetve rollereket kaptak, melyeknek a mindennapokban nagy hasznát veszik.

Márciusi mindennapok
iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község